10/30/2018

מה משותף לביצת קולומבוס ולקשר הגורדי

  מי מכם יודע מה זה הקשר הגורדי ומה היא ביצת קולומבוס, מבלי להעזר במנועי חיפוש. על הקשר הגורדי שמעתי לראשונה מפי המורה ללהיסטוריה ועל ביצת קולומבוס קראתי בביוגרפיה של קולומבוס. כיום מגגלים בגוגל הקשר הגורדי והנה האגדה. 
  המלך מידאס  הקדיש את העגלה לאלים וקשרה בקשר ששום קצה חבל לא בלט ממנו. במאה הרביעית לפנה"ס, כשהחל אלכסנדר הגדול בכיבושיו, עבר בפריגיה שבה עמדה עדיין העגלה הקשורה, בארמון שושלת המלוכה בעיר הבירה הפריגית גורדיון. כשאלכסנדר שמע את סיפור המעשה, שלף את חרבו וחתך את החבל. על מנת לסמל כי הוא נועד לכבוש את אסיה, כפי שאכן קרה. 
ישנם פאזלים המגלמים את הקושי של הקשר הגורדי הנה אחד מהם
 ישנם גם פאזלים המבוססים על חוטי תיל הנראים לכאורה שאינם פריקים אך כולם כמובן ניתנים להרכבה ופרוק אינטליגנטים. הנה דוגמא מפורסמת של פאזל שכזה.

וכעת נעבור למושג ביצת קולומבוס 
ביצת קולומבוס הוא שמו של סיפור המיוחס לכריסטופר קולומבוס ואשר ממחיש את הצורך בחשיבה מקורית ושוברת מוסכמות לצורך פתרון בעיות.
על פי הסיפור, במהלך סעודה לכבוד קולומבוס, שערכו לו בחצר המלוכה הספרדית, טען בלעג אחד האצילים הספרדיים שגילוי איי הודו המערבית אינו אלא דבר של מה בכך וכי כל אחד יכול היה לעשותו אילו קיבל אוניות ורשות לתור את העולם. הלעג כלפי קולומבוס בא מצד מקורבי בית המלוכה ובתמיכתם, וזאת במטרה לרכך את עמדתו של קולומבוס באשר למיקוח על הכנסות מהסחר עם הארצות שיגלה במהלך ההפלגה, הכנסות שהובטחו לו לפני הפלגתו. קולומבוס הזועף ביקש שיביאו לו ביצה קשה ושאל את הנוכחים מי יוכל להעמידה על חודה. כל אלה שניסו נכשלו במשימה. אז נטל קולומבוס את הביצה והכה בה על חודה עד שקליפתה נשברה מעט והחוד השתטח, והעמידה מול עיניהם המשתאות של הנוכחים. "זה הדבר הקל ביותר בעולם. כל אחד יכול לעשות זאת, אחרי שראה איך!", השיב להם קולומבוס.
הלקח הוא שאין בעשייה מאומה אלא במחשבה עצמה. אולי כל אחד יכול היה להפליג באוקיינוס ולגלות מקומות חדשים, אך רק קולומבוס הגה את הרעיון לנסות להגיע להודו בהפלגה מערבה, כפי שרק במוחו עלה הרעיון למעוך מעט את הביצה כדי להעמידה כיאות על השולחן.
 

אין תגובות: